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FREQUENTLY 
ASKED QUESTIONS

GUIDE FOR ARRANGING ASSESSMENTS 
AND REQUIRING EXAMINATIONS
The following is Comcare’s response to frequently asked questions relating to Part 1 of the Guide for Arranging Rehabilitation 
Assessments and Requiring Examinations (the Guide).

Comcare can only provide general information about the application of the legislation. Each case must be assessed on 
its own merits.

If an employee is happy to proceed with a s36 assessment, and their treater is not 
forthcoming in providing the requested information, what strategies does Comcare 
recommend?

If the treating practitioner advises they will not be providing the requested information, the rehabilitation delegate should confirm 
this in writing back to the practitioner, discuss the next step with the employee and seek their views about the matters outlined 
in the Guide if arranging a rehabilitation assessment examination. 

Additionally, if the treating practitioner doesn’t respond within 14 days (or a greater length of time, if that is what has been agreed 
to) then the rehabilitation delegate is not required to take the information into consideration.

Under what circumstances must a rehabilitation delegate issue a s36(1) determination?

The only circumstance where the rehabilitation delegate must issue a s36(1) determination is when an employee requests 
a rehabilitation assessment in writing. This is a requirement under section 36(1) of the Safety, Rehabilitation and Compensation 
Act 1988. The Guide does not oblige rehabilitation delegates to require the employee to undergo a rehabilitation assessment.

If an employee requests a s36 assessment in writing, does the rehabilitation delegate still 
need to seek information from their treating practitioner?

Yes. When an employee requests a rehabilitation assessment, the rehabilitation delegate must still comply with the Guide.

Does the rehabilitation delegate need to seek information from the treating practitioner 
prior to arranging an assessment under s36 with a Workplace Rehabilitation Provider 
(WRP) when conducting a transferable skills analysis, vocational assessment, or 
ergonomic assessment?

Yes. It is a requirement to seek information from the treating practitioner before completing any section s36 determinations 
regardless of what specific assessments may be included within the overall rehabilitation assessment. 

Specific assessments may be included as an activity on a s37(1) rehabilitation program if one is in place and if these services 
are not required to determine the employee’s capability to undertake a rehabilitation program. In this case, information from the 
treating practitioner would not be required to complete these discrete assessments under the rehabilitation program.

https://www.legislation.gov.au/F2024L01164/asmade/text
https://www.legislation.gov.au/F2024L01164/asmade/text
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Can rehabilitation delegates proceed to a s37 program without a s36(1) assessment 
or s36(3) assessment with examination?

Yes. The Guide does not require a rehabilitation authority to arrange a rehabilitation assessment prior to making an s37(1) 
determination. 

Will Comcare fund information provided by the treating practitioner? (for Commonwealth 
premium paying agencies).

Comcare cannot cover the cost of obtaining information from a treating practitioner prior to a s36 assessment. Under the SRC Act, 
Comcare can only pay for costs related to a treating practitioner’s services when conducting a s36(3) examination. Section 36 
permits assessments but differentiates between an assessment under s36(1) and an assessment with an examination under 
s36(3), with the latter involving an in-person evaluation of the employee by an assessor.

When seeking the employee’s views, does the response need to be in writing or 
is verbal OK?

The employee may respond verbally or in writing. If provided verbally, you should document the employee’s views in writing. 
The Guide specifies that the rehabilitation delegate must keep a record of the views of the employee (if any) provided by 
the employee. 

Does the minimum timeframe when requesting the employee views include the date 
where the rehabilitation delegate requests the employee’s views?

No. The minimum three business day timeframe starts the next business day after the request is made to the employee.

What if the employee requests a support person but the legally qualified medical 
practitioner (LQMP) does not allow one?1

Some LQMPs (or panels) may be unable to accommodate a support person during part or all of the examination.  Therefore, 
when seeking the employee’s views about whether they require a support person, the rehabilitation delegate must take into 
account their views and find an assessor who will accommodate the employee’s request for the support person. If that is not 
possible, the delegate should ensure the employee is aware of any potential limitations around the support person’s attendance 
when advising the employee that they may have a support person accompany them during the examination.

Given that information should be obtained from the treating practitioner before a 
rehabilitation assessment or examination, how does this apply to s36 Initial Needs 
Assessments (INAs) with WRPs? 

INAs are comprehensive rehabilitation assessments that require the employee’s participation, and therefore, they are considered 
rehabilitation assessments with an examination under s36(3).

1	 “Some assessors or panels may be unable to accommodate a support person during part of the examination (for example, if certain tests require the employee to 
be in isolation) or all of the examination (for example, if public health directions or other applicable laws apply to limit the number of people in a room). If that is 
the case, the rehabilitation authority should ensure the employee is aware of any potential limitations when advising the employee in accordance with subsection 
3(5)”. Guide Explanatory Statement

https://www.legislation.gov.au/F2024L01164/asmade/text/explanatory-statement
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Does the rehabilitation delegate have to wait for feedback from the treating practitioner 
before booking an assessment with an independent medical examiner?

The rehabilitation delegate may decide to book a rehabilitation examination with an LQMP or a suitable qualified person (or panel) 
to reduce the wait time, but this approach should be taken with caution.

Pre-booking the assessment must be well documented, be for administrative convenience only, and must not result in a ‘set and 
forget’ approach or to proceeding to s36 assessment because the appointment is already booked in. It should not presume that 
the employee will be required to attend an IME appointment, with the IME that’s been booked. 

Do we need to wait 14 days from the determination for a s36(3) examination for booking 
an appointment with a WRP? 

The Guide does not prescribe a time frame from the determination to a rehabilitation assessment with examination conducted 
by a suitably qualified person (such as a WRP). The 14-day requirement relates to rehabilitation assessment examinations 
with a LQMP.

More information

For more information or to ask a question, please contact Comcare: Provider Frameworks and Return to Work 
providerframeworksandRTW.

Guidance to assist decision makers interpret and apply the SRC Act can be found on Comcare’s website:  
Guidance on applying the SRC Act | Comcare

mailto:providerframeworksandRTW%40comcare.gov.au?subject=
https://www.comcare.gov.au/scheme-legislation/src-act/guidance

